Oroszkrém torta
(Édesanyám receptje)
Hozzávalók: 6 lapból álló ostya tortalap, 25 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 6 tojás.
A 6 tojás fehérjét kemény habnak felverni, óvatosan belekeverni a porcukrot és a darált diót, majd ezzel minden lapt megkenni és a sütőben pár perc alatt db-ként megszárítani. (nem sütni, csak egy pici barna színt kapjon)
Krém: 6 tojás sárgáját, 15 dkg cukorral kikeverni, apródonként hozzáadni 2 dl erős feketekávét. Jó sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beleolvasztunk egy 10 dkg-os étcsokoládét. Hagyjuk kihűlni. Míg a kávés krém hűl, kikeverünk 25 dkg vajat 15 dkg porcukorral, majd ebbe a kihűlt kávés krémet belekeverjük. Az így kapott krémmel minden lapot megkenünk és egymásra rakunk, hagyunk krémet a tetejére és az oldalára is.
Célszerű előző nap elkészíteni, hogy a krémtől az ostyalap megpuhuljon, így könnyebben szeletelhető.
Szegedi Tiborné
Tangó szelet
(Farsangi bál Süteményverseny I. helyezett)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor, annyi tej, hogy jól nyújtható legyen. A hozzávalókból két lapot sütünk.
Krém: 7 dl tejben 3 csomag vaníliás pudingot megfőzünk és kihűtjük. 20 dkg porcukrot, 1 csomag Ráma margarinnal, 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd a kihűtött, főzött krémmel összekeverjük.
Fele krémet az alsó lapra, másik felét pedig a felső lapra kenjük.
Capuccinót készítünk (kb. 2 dl), piskótatallért mártogatunk bele és a krémre rakjuk. Olvasztott csokoládéval megcsíkozzuk a tetejét.
Kenyóné Ferencné Marika
Csíkos sütemény
(Farsangi bál Süteményverseny III. helyezett)
Hozzávalók:
Az első laphoz: 1.5 dl tejföl, 1 tojás, 1 mokkáskanál szódabirkarbónak, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál darált mák, 1 citrom reszelt héja.
A második laphoz: ugyanezek a hozzávalók, csak mák helyett 5 evőkanál darált dió.
A harmadik laphoz: ugyanezek a hozzávalók, csak dió helyett 5 lapos evőkanál keserű kakaópor.
A krémhez: 1 l tej, 8 evőkanál púpos búzadara, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj, vagy sütőmargarin, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 1 citrom leve.
A tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé.
Az első laphoz valókat kikeverni a felsorolt hozzávalókból, majd sütőpapírral bélelt vagy zsírozott, lisztezett közepes tepsiben szépen elkenni, közepes lángon kb. 25 percig sütni. A sütőpapírral együtt gyúródeszkára borítani, hűlni hagyni. Nyomban hozzáfogni a második, a diós laphoz. Ezt is ugyanúgy kisütni, mint az elsőt és deszkára borítva hűlni hagyni. A kakaós lapot sütjük utoljára, de ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel.
Ezután a tejből és a darából aránylag sűrű tejbegrízt főzünk, vízzel telt edénybe állítva gyorsan kihűtjük. Amíg hűl, a szobahőmérsékletű margarint a kétféle cukorral habosra keverjük és a kihűlt tejbegrízhez adjuk.
Végül mindhárom lapot megtöltjük krémmel, úgy, hogy középre a kakaós lap kerüljön. A tetejére is maradjon vékony réteg krém, s erre reszeljük az étcsokoládét.
Csík Zoltánné Panni
Nevenincs sütemény
6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk, hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.
Fehér tészta
7 tojás fehérjét habnak felverünk kb. 3 dl kristálycukorral, közben apránként hozzáadunk 4 kanál lisztet, majd a felvert fehérjébe beleszórunk 20 dkg aprított, pirított diót, 10 dkg mazsolát, 10 dkg apróra vágott zselés cukorkát és beletördelünk 10 dkg csokoládét. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és óvatosan sütjük.
Krém:
3 dl tejben 1 csomag vaníliás pudingot megfőzünk, és ha kihűlt 20 dkg margarinnal és 15 dkg porcukorral összekeverjük.
Megkenjük vele a piskóta egyik felét, erre kerül a fehér tészta, ismét krém, majd a piskóta másik fele. Leöntjük csokival.
Jó étvágyat!
Kenyó Ferencné Marika
|