Milánói szósz
Hozzávalók: 5 kg paradicsom, 1/2 kg hagyma, 1/2 kg zsír, vagy 6 dl olaj, 1/2
csomag bazsalikom, 1/2 csomag borsikafű, ízlés szerint bors,
1-2 babérlevél, 10 dkg cukor, 5 dkg só, szalicil, vagy Na-benzonát.
A paradicsomokat forró vízbe márton, hogy a héját le tudjuk húzni, majd felkockázom.
A hagymát felteszem a zsiradékon párolódni. Leveszem a tűzrőól, beleteszem a paradicsomot és a füszereket, összekeverem és leturmixolom. Az átturmixolt anyagot felforralom, üvegekbe rakom és száraz dunsztba kidunsztolom.
Ha nagyon sűrűre akarom, addig forralom, amíg el nem forrja a fölösleges levét.
Használható meleg szendvicsre, pizza, milánói alapnak.
Kovács Istvánné Borika
Alma-paradicsom lekvár
Hozzávalók: 2 kg alma, 1 kg paradicsom, 1.5 kg cukor, késhegynyi szalicil.
Felszeleteljük a kicsumázott almát és a paradicsomot, együtt megfőzzük, átpaszírozzuk vagy szitán áttörjük. Hozzáadjuk a cukrot és sűrűsödésig főzzük. Még forrón üvegbe rakjuk, tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk és szárazgőzben tartjuk másnapig.
Szegedi Tiborné
Citromos zöldparadicsom dzsem
Hozzávalók: 1 kg zöldparadicsom, 1 citrom, 50-60 dkg cukor, szalicil, ízlés szerint dió.
Apróra vágjuk a zöldparadicsomot és a citromot, feltesszük főni, ha jól szétfőtt, hozzáadjuk cukrot, majd készre főzzük. Ha tartalmasabban szeretnénk, üvegbe töltés előtt durvára tört diót adunk hozzá. A tetejére késhegynyi szalicil kerül, majd lezárva másnapig száraz dunszban tartjuk.
Szegedi Tiborné
|