Réteges pulykamell
Hozzávalók: ízlés szerint pulykamell filé (de finom csirkemell filéből is) 20 dkg füstölt-főtt tarja, bacon szalonna, kétféle sajt (füstölt és trapista.)
A jénai edényt a bacon szalonnával kibélelem, úgy, hogy a fele az edény oldalárn túl lógjon, mert a végén ezt rá kell hajtani.
A kb. 1/2 cm-esre szeletelt pulykamellet megforgatom lisztbe és tojásba, majd a bacon szalonna tetejére rakom. Ezt beborítom a főtt tarjával, reszelt sajtot szórok rá. Ismét pulykamell következik, főtt tarja, a végén megszórom reszelt sajttal és ráhajtom a bacon szalonnát. Sütőben pirosra sütöm.
Krumplipürével tálaljuk! Nem olcsó, de nagyon finom és kiadós!
Szegedi Tiborné
Karácsonyi tűzdelt pulykamell
A pulykamellet ujjnyi szeletekre vágom. Egy éjszakára, sós, fokhagymás tejbe áztatom. Sütés előtt a szeleteket két helyen bevágom és mindegyik szeleten átfűzök egy szelet bacon szalonnát, tepsibe rakom és pirosra sütöm.
Köretként krokettet adok hozzá és almapürét.
Az almapüréhez megpucolom az almát, kockára vágom, kevés vízben felteszem főni, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítem és ízlés szerint cukorral édesítem. Teljesen szétfőzöm az almát, majd még melegen szétturmixolom. Mártás sűrűségűnek kell lennie.
A pulykának és az almának együtt nagyon jó az ízhatása.
A köretet gazdagíthatjuk még baconos aszaltszilvával.
Kimagozott aszaltszilvát veszek, mindnek a közepébe teszek egy pici kocka Trappista sajtot, majd betekerem egy fél szelet bacon szalonnával és megsütöm a sütőben.
Szegedi Tiborné
|